1 Temmuz 2012 Pazar

Eski Kredi Kartınızı Atmayın

Çoğumuz kredi kartlarımızın zamanı dolduğu zaman ne yaparız ? Genelde herkes hemen eline kocaman bir makas alır ve alır onu parçalara ayırmaya başlar öyle değil mi?

Şimdi malzemelerimize bir göz atalım;
 
-Makas
-Eski bir kredi kartı
-Şeffaf bant (Seloteyp)
-Kağıt bant
-Kahverengi boya
-Fırça
-Yapma çiçek (veya gerçek çiçek)
-Toprak veya süs taşları
-Siyah keçeli kalem
-Silikon tabancası
-Mıknatıs
-cetvel

Nasıl yapacağız?




İlk olarak kredi kartınızın üstüne keçeli kalem ve cetvel yardımı ile eşit parçalara bölün ve daha sonra diğer resimde gösterildiği gibi makas ile gösterilen yerleri kesin.




Bir sonraki aşamada ise kestiğimiz kredi kartını bir saksı şekline sokup daha sonra etrafını sıkıca bantlamak olacak. Şeffaf bant ile bantladıktan sonra bir de kağıt bant (maskeleme bandı) ıle tekrardan bantlayın.


Saksımız hazır oldu ! Şimdi yapacağımız şey bu minyatür saksımızı kahverengi boyamız ıle fırça yardımı ile boyamak ve kurumasını beklemek



Önceden de belirttiğim gibi isteğinize bağlı olarak ister gerçek toprak ile ya da süs taşları ile saksımızı doldurup arkasına silikon tabancası ile bir mıknatıs yapıştırıp buzdolabımızda süs olarak kullanabiliriz.

Stencıl Yapımı (Resimli Anlatım)

Stencıl Yapımında Kullanılan Malzemeler

Daha önce boyanmış obje
Stencil şablonları
Uygun renklerde akrilik boyalar
Değişik boyutlarda stencil fırçaları
Akrilik boyayı üzerine sıkabileceğiniz bir kap (plastik tabak, fayans parçası vb)
Şablonu objeye yapıştırmak için bant (boyayı kaldırmayacak malzeme olmasına dikkat ediniz)
Su kabı
Peçete



Bu teknik şablon kullanılarak yapılır. İşlem bittikten sonra resimler çizilmiş gibi düzgün olacaktır. Bu tekniği tek olarak uygulayabileceğiniz gibi, diğer tekniklerle birlikte de kullanabilirsiniz. Şablon kullanarak desen oluşturmada kullanacağınız boyalar zemin boyasından farklı olarak akrilik olmalıdır. Aksi takdirde boya dağılacak ve istediğiniz desen oluşmayacaktır.






Resimde görüldüğü gibi şablonu objeye kaymayacak şekilde yapıştırdıktan sonra akrilik boyayı fayans üzerine sıkınız. Boya çabuk kuruyacağı için az miktarlarda sıkmanızda yarar var. stencil fırçasını suya batırdıktan sonra gazetede hafifçe suyunu alınız. Akrilik boyaya dik olarak batırdıktan sonra şablon üzerinde hafif tamponlama hareketiyle boyamaya başlayınız. Fırçada boya bittikçe aynı hareketleri tekrarlayınız.









Bu teknikte birden fazla rengi üst üste veya geçişlerde kullanarak tonlama yaparsanız daha güzel resimler ortaya çıkacaktır. Değişik renklerde çalışırken fırçanızı yıkadıktan sonra peçete ile kurularsanız renkler fırçada birbirine karışmaz.
Şablonda kayma veya boyada fazla sulandırma nedeniyle dağılma olursa, dağılan boyaların üzerini ince desen fırçasıyla zemin renginde boyayarak sorunu çözebilirsiniz.




Eski Ahşap Mobilyalarınıza Hayat Verin

Evlerde kadınların en büyük problemi kendi zevkine uygun olan eşyayı bulamamaktır. Ve pek çoğumuz sadece aradığımızı bulmak için ufacık objelerin peşinde günlerce koşarız. Ahşap boyama sanatıyla artık siz de zevkinize uygun objeler yapabilirsiniz. ‘Ben beceremem’ diye önyargılı olmayın. Çünkü ihtiyacınız olan tek şey ilgi ve sabır…

Ahşap boyama tekniği, sonsuz renk seçenekleriyle farklı bir dünyanın kapısını aralamanızı sağlıyor. Kimi zaman bakmaktan sıkıldığınız bir eşyanızı değiştirirken, kimi zaman da yepyeni ham bir objeyle yaşadığınız mekâna büyük paralar harcamadan farklılık katabilirsiniz.


Evinizin bütçesine katkıda bulunabileceğiniz bu teknik, aynı zamanda sizi günün stresinden uzak tutan bir terapi görevini de üstlenecek. Meercat Sanatevi’nin yetkililerinden Caner Gürlek ile hazırladığımız ahşap çalışmamızla, siz de bu el sanatının büyüsüne kapılabilirsiniz.

Ayrıca Bauhaus Yapı Marketi’nde satılan Luoman Ahşap Evler kır evinden garaja, oyun evinden mangal evine, alet evinden kamelyaya kadar çok çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Finlandiya’dan ithal edilen Luoman markalı ahşap evler, kolay montajıyla dikkat çekiyor.

Bayrampaşa ve Beylikdüzü marketlerinde sergilenen ahşap evler bahçelerde, yazlıklarda, deniz kenarlarında, yaylalarda doğayla başbaşa yaşamak isteyenlere pratik çözümler sunuyor. Mangal evi, çocuklar için oyun evi ya da otomobiller için garaj, aletler için alet evi, kapalı otopark olarak da kullanılabilen modellere sahip olan ahşap evler için istenirse ücretli montaj hizmeti de veriliyor.

Yaratıcılığı geliştirir...
Ahşap boyama ile ilgilenmek için bazı temel işlemleri bilmek ve kullanılacak malzemeleri doğru seçmek gerekiyor. İsterseniz kendinizi güvenilir ellere teslim edip, yaratıcılığınızı tekniklerle birleştirip, evinizi dekore edebilirsiniz.

Öğrendiğiniz her yeni teknik size yeni yetenekler katarken, yaratıcılığınızı da geliştirecektir. El emeğinizi döktüğünüz objeleri kullanmak da en büyük mutluluklardan olsa gerek. Ahşap boyama sanatıyla ilgilenmeye başlayınca, her bir fırça darbesinin ne kadar eğlenceli ve rahatlatıcı olduğunu fark edeceksiniz.

İlk iş zımparalama
Ahşap bir objeyle çalışmaya başlarken yapılacak ilk işlem zımparalamadır. Ardından boyama işlemi gelir. Ahşap boyarken çok çeşitli renkleri kullanabilirsiniz.

Hatta, bir sünger veya bez yardımıyla başka renkler kullanarak efektler katabilirsiniz. Eğer fırça darbelerinize güveniyorsanız, objenizi çiçeklerle, kuşlarla da süsleyebilirsiniz. Varak, çatlatma, eskitme, dekupaj, transfer gibi pek çok teknikle ahşap boyama yapılabilir. Bir objeyi boyamaya karar verdiğinizde, öncelikli olarak teknik belirleyip, ona göre malzemelerinizi seçmelisiniz.

Kumaş Boyama Tekniği

 
Günün stresinden kurtulmak mı istiyorsunuz? Biraz el beceriniz varsa birbirinden güzel ve kullanışlı bir çok ürün ortaya çıkarabilirsiniz. Günlük yaşamda dışa vurmaya pek fırsatınız olmayan yaratıcılığınızı geliştirin ve bir yandan da yeteneğiniz konusunda kendinizi sınayın

Malzemeler; Kumaş, fırça, parşömen kağıdı, kalem, kumaş boyası, palet, su kabı.

Yapılışı
Kumaşı düz bir alana yerleştirin. Boyanacak yerin alt kısmına kalın bir kağıt parçası koyun (altına boya geçmemesi için). Kullanacağınız renkten bir miktar alıp paletin üzerine koyun. Boya eğer kıvamında değilse az miktarda su ekleyebilirsiniz. Boyayacağınız alan geniş ise kalın fırça, dar bir alan ise ince fırça ile boyayın.
Boyama esnasında fırça darbelerini hep aynı yönde yapmalısınız yoksa dalgalı bir görüntü oluşabilir. Başka bir renge geçerken mutlaka fırçanızı su ile temizleyin, aksi takdirde kullanacağınız diğer rengin tonunda farklılaşma görülecektir.

Kopyalama yöntemi ise şu aşamalardan oluşur;
Kumaş üzerine hazırlanan desen kağıdı iğnelenir. Kumaş ile desen arasına karbon kağıdı yerleştirilir. Desenin üstünden kalemle çizilerek model kumaşa çizilir. Metalik yaldızla desenin üzerinden kontür çizilir. Kontürün içi kumaş boyası ile renklendirilir.

Neler yapabiliriz?

Kırlent, oda takımları, gözlük kılıfı, masa örtüsü, perde, mutfak takımı, fular, Bluz, eşarp, abajur, mendil, pano, çanta, kumaştan yapılmış terlik ayakkabı, tahtadan yapılan takılar...

Boyama tekniği; Kumaş boyasında farklı teknikler kullanarak değişik sonuçlar elde edebiliriz.
Örneğin kontür tekniği; kullandığımız desenin kenarındaki çizgilerin üzerinden fırça ile hat olarak geçirilmesidir.

Tonlayarak boyama: Bir rengin farklı tonlarını kullanarak olur. Genelde en açık tonundan koyuya doğru yapılan boyama tekniğidir.

Düz boyama: Seçtiğimiz deseni istediğimiz renkle boyayarak uygulanır. İstenirse kullanılan rengin koyu tonuyla çerçeve de yapılabilir.
Bir de tüm bu tekniklerden yararlanarak farklı türde bir boyama şekli de uygulayabilirsiniz.

Sırma & Maraş işi
Maraş işi boyamanın en büyük özelliği tek yüzlü bir işleme olmasıdır. Desenin altı özel olarak hazırlanan karton ile kabartılıp yedi kat sırma desen üzerinden atlatılarak kenarlarda içlik ile karşılıklı tutturulur. Aynı işlem yanyana uygulanarak işlenir.

Renk seçimi ve uyumu
Renk uyumu desenin ön plana çıkması açısından çok önemlidir. Bu yüzden birbiriyle uyumlu renkler seçilmelidir. Bunun yanında renkleri aynı oranda kullanmak ürüne monoton bir hava verecektir. Birbirine uyumlu farklı renkleri farklı oranlarda kullanmak desene canlılık katacaktır.
Açık ve koyu renkleri birarada kullanarak bunu sağlayabiliriz. Alanlı çalışmalarda desenin içi genellikle açık renklerin hakim olacağı şekilde doldurulmalıdır.

Boyama hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar
Kumaş üzerine deseni çizdikten sonra renk denemesi yapmadan boyaya geçmeyin. Kumaş üzerinde seçtiğiniz renk beklediğiniz tonda çıkmayabilir. Bunun için boyamanın hemen öncesinde minik bir kumaş üzerinde renginizi test edebilirsiniz. Beklediğiniz ton çıktığı takdirde bu rengi gönül rahatlığıyla esas kumaşınızın üzerinde uygulayabilirsiniz.

Boyama yaparken kumaş kalın ise boyayı fazla miktarda sürmelisiniz. Kabartma boya kullanırken boya çok çabuk kuruduğu için hızlı bir şekilde çalışmanız gerekecektir. Boyayı eşit miktarda ve düzgünce sürmelisiniz. Boyanan yüzeyin üzerine tekrar boya sürmemelisiniz.

# Boyama yapılacak kumaş temiz olmalı ve kırışık olmamalı
# Farklı markaların boyalarını karıştırarak bir arada kullanmamalıyız.
# İlk aşamada kolay ve küçük işler denemelisiniz.
# Boyalar kullanılmadan önce mutlaka çalkalamalısınız.
# Sık sık yıkanacak kumaşları az kabartmalısınız.
# Sık sık yıkanacak kumaşlarda pul, sim işi az kullanmamalısınız.
# Kabartma boyalara her kullanımdan önce 2 damla su ilave etmelisiniz.
# Kenar kesiminde kumaşın dağılmaması için kumaşın tersine tırnak cilası sürebilirsiniz.
# Boyama yapılacak kumaşın altına lüzumsuz pamuklu bir bez veya karton koyabilirsiniz

Dekupaj Nasıl Yapılır ? (Resimli Anlatım)

Gerekli Malzemeler:
Daha önce boyanmış obje
Renkli fotokopi ile çoğaltılmış resim
Yapıştırmak için tutkal
Tutkalı sürmek için fırça
Yumuşak bir bez
Resmi kesmek gerekiyorsa makas

Yapıştırılacak resim, kenar ve resmin iç kısımlarında beyaz kalmayacak şekilde kesilir. Tutkal resmin arka yüzüne sürülür. Resim önce yavaşca obje üzerine yerleştirilir. Sonra kaldırılarak bir kenarından bastırılarak ve yayarak yapıştırılır. Bir kaç dakika süresince bir bezle resmin üzerinden geçilerek en küçük bir boşluk kalmadan iyice yapışması sağlanır.








Resmin üzerine yeniden bir kat tutkal sürülür. Kuruduktan sonra verniklenir. Tutkallı fırça sıcak su ile temizlenir.




Bitmiş objenizin eski görünümlü olmasını istiyorsanız, resmi yapıştırmadan önce kenarlarından değişik girintiler olacak şekilde yakınız.
Seçtiğiniz tutkal kaliteli olmalıdır. Aksi takdirde resim yapıştıktan sonra pürüzsüz olmayacak ve doğal görünüm bozulacaktır.
Dekupaj yaparken eski görünüm elde etmenin diğer yolu da resimlerin keanrlarını yakmaktır. Hem eskitme yapıp hem de resimleri yakarsanız sonuç sizi memnun edecektir.








Kastamonu Taş Baskı (Sini Baskı) - Handprint 1/2 - Ellerin Türküsü


Eski Ayakkabınızı Yenilemeye Ne Dersiniz?

İsim:  miumiujewel1.jpg
Görüntüleme: 93
Büyüklük:  76,4 KB (Kilobyte)

İsim:  miumiu1.jpg
Görüntüleme: 96
Büyüklük:  51,0 KB (Kilobyte)

İsim:  miumiu2.jpg
Görüntüleme: 92
Büyüklük:  33,9 KB (Kilobyte)

İsim:  miumiu3.jpg
Görüntüleme: 90
Büyüklük:  39,0 KB (Kilobyte)

İsim:  miumiu4.jpg
Görüntüleme: 91
Büyüklük:  52,5 KB (Kilobyte)

İsim:  miumiu5.jpg
Görüntüleme: 93
Büyüklük:  42,1 KB (Kilobyte)

İsim:  miumiu61.jpg
Görüntüleme: 90
Büyüklük:  48,2 KB (Kilobyte)

İsim:  miumiu92.jpg
Görüntüleme: 90
Büyüklük:  54,8 KB (Kilobyte)

El Emeği Kumaş Çantalar

el emeği kumaş çantalar-100_1694-530x666jpg

el emeği kumaş çantalar-100_1695-530x717jpg

İsim:  100_1696-530x247.jpg
Görüntüleme: 41
Büyüklük:  26,6 KB (Kilobyte)

el emeği kumaş çantalar-100_1697-530x665jpg

İsim:  100_1698-530x397.jpg
Görüntüleme: 40
Büyüklük:  51,5 KB (Kilobyte)

İsim:  100_1699-530x636.jpg
Görüntüleme: 43
Büyüklük:  75,0 KB (Kilobyte)

-alıntıdır-

I. UluslararasıI Moda ve Tekstil Tasarımı Sempozyumu

Tarih: 08-10 Ekim 2012, Antalya

Sempozyumun dili Türkçe ve İngilizcedir.

AMAÇ

Türkiye'de Moda ve Tekstil Tasarımı alanında yürütülen çalışmalar, ortaya konulan yeni araştırmalar, ifade biçimleri ve görüşler, bugüne kadar ortak bir düzlemde ele alınmamış, elde edilen bulgu ve bilgi birikimi gerçek sonuçlarıyla görünür kılınmamıştır.
Moda ve Tekstil Tasarımı Sempozyumu bu birikimi ortaya çıkarmak için, alanın ilişki içinde olduğu farklı disiplinlerde çalışmalar yapan sanatçı, tasarımcı, araştırmacı, akademisyen ve sektör temsilcileri arasında daha fazla iletişim sağlayarak bu birikimi zenginleştirmeyi amaçlamaktadır.
"Yeşil Tekstil, Yavaş Moda" söylemini benimseyen Bienal kapsamında yapılacak olan sempozyumda moda ve tekstilin doğrudan tasarım, sanat ve kültürle olan ilişkisinin yanı sıra tanıtım ile hukuki süreçlerin tartışıldığı konu başlıklarına ilaveten, bir ilk olarak "Yeşil Tekstiller" adlı seksiyon belirlenmiştir. Bu seksiyonla tekstil hammadde, üretim biçimleri ve ürün tasarımında çevreci anlayışa dikkat çekilecektir.
Sempozyuma aşağıda ayrıntılı açıklamaları bulunan konu başlıkları altında özgün araştırma verilerine dayalı yeni savlar, tasarılar ve çözüm önerileri içeren bildirilerin katılımı beklenmektedir.
Poster bildiriler ise Batı Akdeniz Bölgesinin ortak kültürel değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla özgün bildirileri kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.

SEMPOZYUM KONU BAŞLIKLARI

1. TEKSTİL ve MODA'da TASARIM ve SANAT İLİŞKİSİ

Moda ve tekstil tasarımı alanında yeni buluşlar, düşünceler ve ifadelerin sanat ve tasarım kuramlarıyla irdelendiği özgün bildirilerin katılımı beklenmektedir.
2. TEKSTİL, MODA ve KÜLTÜR
Tekstil ve modanın antropoloji, etnoloji, sosyoloji, arkeoloji ve sanat tarihi vb. alanlarla olan ilişkisini irdeleyen özgün araştırma verilerine dayalı bildirilerin katılımı beklenmektedir.
3. TEKSTİL ve MODA TASARIMI ALANINDA TANITIM ve HUKUK SÜREÇLERİ Moda fuarları, defileler, styling, moda fotoğrafçılığı, moda grafiği, hukuk süreci, telif hakları, marka ve patent gibi konuların irdelendiği bildirilerin katılımı beklenmektedir.
4. ÖZEL SEKSİYON "YEŞİL TEKSTİLLER" Bienalin "Yeşil Tekstil, Yavaş Moda" söylemini anlamlı kılmak üzere oluşturulan bu özel seksiyonda, çevre duyarlılığını önemseyen, hammadde ve kullanımı, hammadde ve ürün tasarımı ile tüketici bilinci konularında yapılan araştırma ve geliştirme çalışmalarının tümünü kapsayan bildirilerin katılımı beklenmektedir.
5. POSTER BİLDİRİLER
Poster Bildirilerde Batı Akdeniz Bölgesinin ortak kültürünün araştırılması ve bilimsel nitelik kazandırılması amacıyla konu sınırlandırılması yapılmıştır. Batı Akdeniz Bölgesinin (Antalya, Burdur, Isparta) geleneksel giyim kuşam, dokuma malzemeleri (ipek, yün, pamuk) ve dokumacılık, kök boyamacılık, yazmacılık, halıcılık, keçecilik vb. konularda yapılan araştırmaları içeren bilimsel çalışmaların katılımı beklenmektedir.