Çanak yapımında kullanılan toprak, Avanos çevresinden
çıkarılmaktadır. Toprak yağlı ve yağsız olmak üzere iki çeşittir.
Renkleri kızıldan, kil rengine doğru değişik tondadır. Bunlar,
birbiriyle karıştırılarak kullanılır. Ayrıca milli topraklar da çanak
yapımında kullanılmaktadır.
Çanak yapılacak toprak, önce toprak öğütücü makinalardan geçirilerek
ufaltılır. Değişik çapta delikleri olan iki ayrı elekten, iki kez
elenir. Teknelerde 12 teneke toprağa, 4 teneke su ilave edilerek, 1-2
gün ıslatılır. Üzerine, kum veya kil içeren topraktan katılarak,
ihtiyaca göre yoğrulur. Yoğurma işi, elle veya makinayla yapılır. Elde
edilen çamur, silindirden geçirilerek hazır hale getirilir. Çamur hemen
kullanılabildiği gibi, 25 gün içinde de kullanılabilir. 25 günden sonra,
özelliğini kaybeder. Eğer çamuru milli topraktan hazırlamış isek,
yapacağımız işler, süs eşyası olmalıdır. Milli toprak, daha parlak
olduğu için daha iyi sonuç verir. Mili topraktan yapılan eşyaların
içinde su bırakılırsa koku yapar. O nedenle, testi çömlek gibi kullanım
eşyalarında milli toprak kullanılmaz. Ayrıca yapım aşamasında çok dikkat
ister, gayet ince yapılmalıdır. Eşya kalın yapılırsa, fırınlama
aşamasında kırılır.
Bu çanak çömlekler, insan gücüyle çalışan ayakla döndürülen
tezgahlarda yapıldığı gibi, elektrikle çalışan makinelerle de
yapılmaktadır.
Yapılan çanak çömlekler, gölgede bir hafta süreyle tamamen kurutulur.
Doğrudan güneş alırsa veya kışın soğukta donarsa, fırınlama aşamasında
kesinlikle kırılır.
Çanak, çömlekler, yine ilkel olarak yapılmış alttan ısıtmalı
fırınlarda tamamen üst üstte dizilerek (5-6 sıra olabilir) pişirilir.
Fırının büyüklüğüne göre, aldığı mal sayısı değişir. Yakacak olarak
saman, talaş, rakı ve şarap fabrikalarının artıkları (Şift) kullanılır.
Fırının alt (Birinci) bölmesi, tuğla ile örülmüştür. Kuvvetli yakıt
yakarak, tuğlanın iyice kızarması sağlanır. Daha sonra, bu durum
muhafaza edilecek şekilde, sürekli yakacak atılarak, sıcaklığın 800-900
derecede kalması sağlanır. Bu dereceyi geçmesi halinde ise, çanaklar
eriyip bir birine yapışır. Isının ayarlanması sadece tecrübeyle
sabittir. Her hangi bir derece kullanılmaz. Bu pişirme süresi 8 saat
devam eder. Bu sürenin sonunda pişen çanak çömlekler çıkarılır.
Kullanıma ve süsleme işine hazır hale gelmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder